Nytt år

Under 2011 har jag:

- Haft mitt allra första, riktiga jobb. Med riktiga löneavier med såna där perforerade kanter som man måste riva av, skatt, semesterersättning, löneförmåner, uniform, passerkort, företagsjulklapp, firmafester och ja, allt!
- Varit högskolestudent och pluggat på distans. I tre veckor, tills jag insåg att kursen jag läste var sjukt tråkig och hoppade av.
- Sett sparkparkeringen vid tågstationen i Insjön.
- Varit i norrland (läs: Umeå) för första gången.
- Hatat Stockholm och bara velat fly.
- Skickat in ansökning till min drömutbildning och varit skitnervös.
- Fotograferat, limmat, ritat och skickat in mina livs första arbetsprover. 
- Åkt till Göteborg med mamma och gått på antagningsprov på Tillskärarakademin.
- Åkt till Uddevalla och gått på antagninsseminarium på YH Skräddare.
- Fått reda på att jag inte kommit in på Tillskärarakademin.
- Haft ren panik och varit livrädd att hela mitt liv skulle gå åt helvete.
- Svarat i mobilen, på väg hem från jobbet, när min mamma ringer och säger att jag har fått brev från YH Skräddare. Cyklade hem i ilfart och slog min rekordtid med åtta minuter. 
- Hoppat runt, runt, runt i köket och skrikit för att jag har kommit in på Yh Skräddare i Uddevalla.
- Gått runt och varit den lyckligaste människan någonsin.
- Letat lägenhet, misslyckats, varit ledsen och tillslut fått världens bästa lägenhet någonsin.
- Börjat övningsköra.
- Packat ner hela mitt liv i flyttkartonger.
- Varit livsförvirrad och otroligt glad på samma gång. 
- Flyttat hemifrån.
- Börjat på min absoluta drömutbildning.
- Träffat en massa, nya fantastiska människor och vänner för livet. 
- Haft hemlängtan och saknat Stockholm.
- Gått i skolan, slitigt som tusan och fundera över om detta verkligen är någonting för mig.
- Suttit på en klippa och sett ut över havet.
- Skrattat och pratat så mycket med mina vänner på lektionerna, att lärarna tillslut tröttnade och bad oss att fundera över vad vi egentligen gjorde där.
- Spenderat nästan varendaste lördagsmorgon med Cajsa, på Pingstkyrkans loppmarknad.
- Varit sambo. Åsa i min klass bodde delvis hos mig och delvis hos Louise (som bor i mitt hus), efter att hon bråkat med sin hyresvärd.
- Fuldansat på Höga C och Kullgrens. 
- Åkt på raodtripp upp till Stockholm. Fem tjejer i en röd, liten bil.
- Gått på galna hemma-/förfester. Tacokvällen, första höga C-festen, Fridas födelsedag, Åsas herrfest, Cathrins inflyttningsfest och nu senast julfesten hos Marika.   


2011 har jag:
Deppat, gråtigt, skrikigt, varit både arg och asförbannad, orkeslös, förvirrad, trött, ensam, glad, lycklig, kär, skrattat tills jag fått ont i magen, ramlat (mer än en gång), gått på hemmafest hos fina vänner, varit full, saknat människor och sagt upp vänskapen med personer som jag trodde var mina vänner.

Det har minst sagt varit ett händelserikt år.       

Jullov ♥


Bilden är tagen från mitt fönster. Det är julmarknaden på torget i Uddevalla, som jag och Frida var på i början av december.

Det har varit dåligt med uppdateringen här på bloggen den senaste veckan. Sanningen är att jag, sedan jag fick jullov, helt har "glömt bort" allt som har med skolan och Uddevalla att göra. Jag kan inte nog beskriva hur skönt det är med att avbrott från allt, även om jag har tonvis med skolarbete att göra under lovet. 

Nej men skämt å sido, de senaste veckorna nu innan jul har varit kaos, både i mitt huvud och i skolan. Det har figurerat en spänning i ateljén, som till och från nästan känts jobbig. Alla har varit så fokucerade på lov och ledighet. Att bara få släppa allt och åka därifrån. Bara slippa allt.

Jullov fick vi den 21:a och sedan dess har det varit fullt upp med annat än skolarbete...för en gångs skull. Eller ja, först spenderade jag ju en hel dag till absolut ingenting alls i Uddevalla, eftersom att jag hade bokat tågbiljett till fel dag (den 23:e istället för den 22:a). Men det gick ju bra det också, satt i skolan med Frida, Catrin och Teresa, och fördrev bort dagen. Sedan gick jag hem och packade, och klev upp klockan 4 morgonen efter för att ta tåget som gick 05.40 från centralstationen. Avskedet jag fick från den fina staden jag bor i var väl kanske inte det juligaste...det började ösregna i samma sekund som jag klev utanför porten. Dessutom hade jag alldeles för mycket bagage med mig, vilket gjorde att promenaden till stationen tog längre tid än förväntat och gjorde att jag fick springa sista biten för att inte missa tåget. Jag ramlade in i tågvagnen, dyngsur, asförbannad och jättetrött (klockan var ju trots allt bara halv sex på morgonen). Som tur var hade jag bokat ett direkttåg till Stockholm, så jag kunde sova hela vägen hem till huvudstaden.

När jag kom fram stod min mamma på perrongen, med tårar i ögonen. Vi har ju setts massor av gånger sedan jag flyttade till Uddevalla. Jag har varit hemma och hon har varit hos mig, men ändå så stod vi där båda två med tårarna rinnandes. Hon är så himla fin, min mamma. 

Sedan rullade galenskaperna på, jag övertalade mamma och bror att vi visst skulle rulla köttbullar och koka knäck. Lite julstämning kan man väl ändå få dagen innan julafton, när den trots otaliga försök inte infunnit sig tidigare. Så det gjorde vi, och till och med katten höll till i köket, kanske hoppades han på en liten smakbit. 

Julafton kom och gick igen, lika fort som varje år. I mellandagarna arbetade jag på portolion och gick på mellandagsrea med mamma. Återigen märktes det att jag vant mig alldeles för väl vid att bo i en liten stad som Uddevalla; att det kan befinna sig så mycket folk på en och samma plats, vid ett och samma tillfället är helt sinnessjukt! Den värsta hysterin hemma är ju den på pingstloppisen på lördagar, men det är fis i rymden jämför med drottninggatan i mellandagarna. Fick mig i alla fall köpt en digitalkamera, några cd-skivor (blir nog några fler innan jag åker hem, I ♥ Bengans) och lite kläder.

På juldagen tog jag tunnelbanan (för första gången på evigheter) in till Hornstull och gick de två gatorna ner till Julia och David. Slog mig ner i samma, gamla soffa som så många gånger förr och hade världens bästa kväll. Efter ett tag dök Maria och Martin upp, och Marias vän Emelie, och allt kändes precis som förr i tiden. Som sommaren efter gymnasiet och som året på Modeskolan. Vid ett-tiden lämnade jag och dom andra Julia och en väldigt trött David, och gick vidare till en jättekonstig dubstep-klubb, där folk bara var jättekonstiga och inträdet alldeless för högt.  

I övrigt så har jag bara hängt i mina föräldrars soffa och tagit det lugnt, sett mer film än vad jag nog lyckats se på hela året. Det är en lyx som skräddar-studenter inte har tid att hunna sig. Igår hängde jag precis hela dagen med världens bästa Hedvig. Vi har inte setts sedan bilresan upp till Stockholm, och hade alldelles för mycket att prata om. Det var så himla roligt och nu längtar jag så sjukt mycket tills LIA:n börjar, så att vi kan hänga lite oftare.            

Kundkjol klar!


Fram


Bak


Kjolen har motveck både fram och bak.


Foderavslut på det dolda blixtlåset. Detta gör man om man måste korta av blixtlåset, för att den avklippta kanten inte ska skära hål på kjolfodret och sticka kunden.


Handfållad foderfåll och gångslits.


Har använt mig utav ett stygn som heter kråkspark med enkla stygn. 


Och så ett handsytt knapphål förståss. Det är mycket handsömnad när man är skräddare.

CV-dagen

Spenderade dagen med att bearbeta och förbättra mitt CV och personliga brev på personlig försäljnings-lektionen. Det var väldigt intressant att få lite svart på vitt vad man ska ta med och vad man helt ska skippa. Hann inte skriva klart, men tänkte arbeta på dem i helgen.

Efter skolan gick jag, Åsa och Teresa och solade solarium. I allt det här vintermörkret behöver man lite solljus, så det var jätteskönt. Efteråt gick vi till Pingvin och käkade. Satt och pratade om modeindustrin hur länge som helst. Det är en sjuk bransch egentligen.


Åh en sån dålig, dålig dag.

Idag har varit en riktigt jävla (ursäkta språket) skit dag, på alla sätt och vis. Eller nej, min 1:a provning med min kjolkund imorse gick bra. Kjolen satt bra (förutom att den behövdes tas in lite i midjan) och hon var väldigt nöjd med modellen. Men förutom det så har hela dagen varit bajs. Har varit trött, sur och grinig precis hela dagen, från det att jag vaknade tills de att jag kom hem. När klockan blev halv tre och jag fortfarande inte hade gjort någonting produktivt, så gav jag upp och gick hem. Kom hem, la mig i soffan och tittade på alla de julkalenderavsnitten som jag hade missat, så nu är jag up to date igen så att säga. Hoppas innerligt att imorgon blir en bättre dag.   

Vill ju ändå bara säga att det är himla tur att jag har fina klasskompisar som drar fåniga skämt för att få mig att le och som kommer och ger en gruppkram när jag ska gå hem, annars vet jag inte om jag fortfarande hade varit på asdåligt humör. Det gör mig lite glad ändå, att ha så fina vänner.   


Kundkjol

Har spenderat dagen med att tråkla ihop min kundkjol inför 1:a provning nu på onsdag. Så nu är den helt färdig för provning, vilket är skönt för då har jag morgondagen till att ta igen lite som jag ligger efter med.


Bakstycke rätsida


Bakstycke avigsida


Nertråklat motveck


Färdigtråklad kjol. Linningen är inte den som ska vara när kjolen är färdig, utan ett lärftband (som ett slags mellanlägg) som jag tråklat dit för att vi, på provningen, ska bestämma hur vi ska göra linningen - om vi ska skär av den eller  om den kan vara hel. Beror lite på hur mycket tyg jag har kvar, det jag fick utav kunden kanske inte räcker till en hel linning och då måste vi skära av den. Med andra ord ha söm i sidorna, även på linningen.  


Och här är en bild på min fina vän Frida som sitter mitt emot mig och Cajsa. Hon syr en kilt istället för en kjol, trots att hon är damskräddare precis som jag. Hennes kund är datakunskapsläraren Erling.  

Helgens bravader

Åh, så var helgen över och det är dags att bege sig hem till Uddevalla igen. Det går så fort när man har gjort upp planer och gör saker hela tiden, hade velat stanna längre men med tanke på att jag har skola imorgon och en kjol att tråckla ihop där hemma så känns det lite omöjligt. Då är det tur att det bara är tre veckor var till jul! Hur som helst tänkte jag visa er lite av vad jag har sysslat med den här helgen. 

Kom fram vid 18-tiden i fredags, trött som tusan. Tog pendeln ut till Barkis, där mamma plockade upp mig. Åkte till Willys och handlade kvällsmat samt lite fredagsmys (både pappa och bror var ute på galej, så det vara bara jag, mamma och katten för kvällen). Åkte hem och åt god räkwok (som jag slapp laga, vilket jag var väldigt tacksam för). Sedan tittade vi på Idol - dumt att Moa åkte ut - och åkte en tur till Kista för att hämta lillebror efter bion. Åkte hem igen och Fredrik lärde mig spela Wordfeud (ny drog!)  


I lördagsmorse när jag kom upp för källartrappen låg korven på vardagsrummatta och såg sådär go ut som bara han kan. Då vart jag bara tvungen att lägga mig bredvid och gosa lite. I vardagsrummet hittade jag även mina mina fåtöljer som jag ärvt utav min morfar, och som nu mina fräldrar tagit hem till oss. Tydligen gick de inte att få upp på vinden, därför fick de stå i vardagsrummet tillsvidare. Då är det ju tur att de är så sjukt fina! De är danska teakfåtöljer från början av 60-talet och kommer med tillhörande soffbord som jag bara råkar ha i Uddevalla.  


Fick god frukost (JULSKINKA PÅ JULKNÄCKE!) och läste min favorit-morgontidning Svd:s kulturdel. Sen åkte jag  och mamma till Kista centrum för att köpa en vinterjacka till mig. Det blev både en varm vinterjacka och en fin, ullig/luddig kapp-liknande sak. Hur som helst var jag en mycket nöjd kvinna när vi åkte därifrån. Åkte hem och fixade oss lite, och sedan tog vi pendeln in till stan för att gå på Svansjön på Dansens hus. Mycket bra föreställning måste jag säga, väldigt annorlunda mot orginalet fast på ett snyggt sätt. Har sett Svansjön i orginalversion på tv, så jag hade ju ett hum om handlingen, vilket var tur. Tror att man hade haft svårt att förstå handlingen annars. Hur som helst, det var en väldigt bra föreställning. Efteråt åkte vi hem och spelade Alfapet med pappa och bror.

Idag har spenderat dagen hos morfar. Min moster, kusin och sysslingen Elton var också där. Det var kul att träffa alla och krama lite på sysslingen, han har blivit så himla stor och en riktigt kaluffs har han fått också. Min morfar har precis sålt sin villa och ska flytta till lägenhet i januari, så jag och Linda fick kika i några flyttkartonger och ta det vi ville ha. Hittade några urfina äggkoppar, två ljusstakar och lite annat fint. Men det bäst var ändå skrivmaskinen som min mamma hittade i hans arbetsrum: från 60-talet, fungerande, komplett med bruksamvisning och allt! Jag som letat i evigheter efter en skrivmaskin på loppis. Mn morfar fattade inte vad jag skulle med den till, han tyckte att det var bättre med en behändig liten dator istället men jag sa att ett skrivmaskinsskrivet brev eller liknande är bland det finaste som finns, så då fick jag den. Fick även en gammal räkneapparat, som ser ut ungfär som en skrivmaskin fast med siffror på. Tänkte att det kan vara fint att bara ha stående, inget som man använder liksom. Men både skrivmaskinen och räkneapparaten var för tunga för att ta med på tåget just idag, så de tar jag med hem när jag åker hem efter jul.

Vid halv fyra skjussade mamma och pappa mig till tåget och nu är det lite mer än en timme kvar till Uddevalla. Fick två säten för mig själv idag igen, riktigt gött med mycket plats! 

Ja, det var min helg det. Kul var det. Fast jag saknar ju Uddevalla såklart, och mina fina vänner.  

På tåg 438 mot el estocolmo

Sitter på tåget från Göteborg till Stockholm, ska upp över helgen och gå på dansföreställningen Svansjön med mamma. Är grymt trött och jätteuttråkad, hann inte ladda ner nån bra film så jag har bara en massa gamla som jag redan sett hundra gånger. Försökte kolla på dagens avsnitt av julkalendern, men mitt internet vill ju inte fungera som det ska så det bara buffrade hela tiden. Sjukt segt! Som tur är hittade jag Cajsa på facebook-chatten så nu sitter vi och samtalar lite, hon är så go den kvinnan. Nu är det lite mer än en timme kvar till Stockholm och sedan blir det fredagsmys med mamma!  

1:a december, julkalender och kundkjol


Imorse tog jag sovmorgon och missade första avsnittet av julaklendern. Då är det ju otroligt toppen att man kan se avsnitten på SVT Play, och äta frukost samtidigt. Och jag måste bara säga...årets julkalender, så himla bra! Och så otroligt snygg scenografi och kostym, tänk att få ha jobbat med den. Tänker verkligen inte missa ett endast avsnitt!



Efter julkalender och frukost drog jag till skolan och arbetade på kundkjolen. Skulla skära till delarna idag och tyget som jag arbetar i hade min kund med sig då hon tidigare har fått en kavaj uppsydd i det. Det hade kunnat vara bara liiiiite mer tyg om man säger så. Det var nätt och jämt att delarna fick plats och efter diverse omritningar av mönstret så fick delarna tillslut plats och jag kunde skära ut. Kjolen jag ska sy är en vanlig rak, knälång kjol med nersydda motveck både fram och bak. Min kund, som är en utav mina lärarens mamma, önskade en "Miss Marple"-inspirerad kjol. Tycker att det är en rolig modell, då jag aldrig har sytt nersydda motveck förut så det blir något nytt för mig. 1:a provning med kunden är på onsdag kl 11 och eftersom att jag ska ge mig upp till Stockholm över helgen så blir det seriös tråckling på måndag och tisdag, då kjolen måste vara färdigtråcklad till 1:a provningen. Men det går, allt går. Nu ska jag äta lite (inte hunnit med middag ännu) och sedan packa inför Stockholm.       

RSS 2.0