LIA dag 5

Inledde dag 5 av LIA:n med att åka ut till Super tyghuset i Tensta, tillsammans med Inger och Sara. Det var helt sinnessjukt, så galet mycket tyg på en pytteliten yta! Inger hade "förvarnat" oss, men både jag och Sara blev en aning ställda när vi klev innanför dörren. Det var extremt spännande att gå runt och lyfta och kika, leta och titta bland alla högar och rullar, det var skräddarnörderi på hög nivå!


Inger köpte material till 6 st paljettkavajer, varav en som jag ska sy nu under LIA:n. Jag hittade två retromönstrade tyger, som ägaren berättade för mig, var i 100% bambu....till ett meterpris på 40 kr!!! Helt galet billigt! Sara köpte tyg till sin balklänning, ett jättefint 100% silke tyg.

När vi kom tillbaka till ateljén fortsatte jag med guldbyxorna. Sydde på linningen...

...och började fålla, men jag hann inte klart så det får blir till att göra färdigt på måndag. Efter fållen är det hyska och hake som ska i, sedan är byxorna färdiga!

Idag var dessutom den andra praktikanten Saras sista dag på ateljén, så från och med nästa vecka är jag ensam praktikant hos Inger. Nervöst! Kommer att sakna Sara lite grann, trots att vi bara "känt varandra" i en vecka. Det var kul med sällskap.

LIA dag 4

LIA dag 4. Fortsatte sy på guldbyxorna. Hann med både gylf och fickor under dagen.


Från rätsidan, gylfstickning.

Öppen gylf

Gylfskylt

Efter gylfen blev det till att sy fickorna. Här har jag precis sytt på fickskyltarna på fickpåsarna.

Färdig ficka!

Fickan från avigsidan.

Hann sy ihop ytterbenssömmen också, så nu ser det faktiskt ut som ett par byxor.

Efter praktiken åkte jag in till city och mötte upp bästa Frida för lite middag och schysst häng. Det är så himla skumt att hänga med henne här i Sthlm, att vi faktiskt är här och inte i Uddevalla.  

LIA dag 3

Dag 3 av LIA:n. Började på byxorna till kavajen som jag jobbat med de senaste dagarna. Eftersom att guldtyget är jättetunt och lätt repar upp sig så tyckte Inger att jag skulle dubblera hela byxan med ett vitt bomullstyg. Tänkte att "aah men då menar hon säkert att jag ska dubblera med en vit lakansväv eller likande, något som är i samma tjocklek som guldtyget" men nej, istället plockar hon fram den tjockaste canvasväven. Kände mig lite tveksam men det var ju bara att sätta igång.     


Börjde med att ta ut mönstret i mönsterpapper och sedan skära ut i den vita canvasväven. Använda canvasdelarna som mall när jag skar ut det guldiga tyget. Blir mkt lättare då det är mer tyngd i det, än i det tunna mönsterpappret.

Därefter sydde jag ihop canvastyget och guldtyget ute i sömsmånen så att de sitter ihop och "blir till ett" = mkt lättare att jobba med delarna på det viset.

Sydde ihop innerbenssömmen och overlockade sömmen. Imorgon blir det till att sy gylfen, fickorna och linningen.

LIA dag 2

Dag 2 på LIA:n gick lika bra som den första. Direkt på morgonen så åkte Inger och hennes assistent till IKEA och lämnade mig och den andra praktikanten Sara ensamma i ateljén. Efter tio min kommer en kund som hade bokat tid för att kolla på 60-talsplagg till en kommande temafest. Det hade vi visst missat. Ringde Inger och hon sa "Hjälp kunden tills jag kommer tillbaka", så det var bara att slå på all tankeverksamhet och rota runt inne på lagret efter allt och ingenting som kunde påminna om 60-tal. Inger hade sagt att det fanns en svartvit klänning som kunde vara det kunden letade efter, så jag tog ut den så att hon kunde pröva. Trots att jag var helt oförberedd på kund så gick det väldigt bra och när Inger kommit tillbaka och tagit över och jag gått tillbaka in i ateljén så hörde jag att kunden upprepande gånger sa hur bra service hon hade fått av mig, vilket kändes bra. 


Jobbade vidare på kavajen som jag började jobba med igår. Det är min handledare Inger som sytt den och satt i fodret, och så har jag stofferat (handsytt) fast fodret och sytt i knapp och knapphål. Imorgon ska jag ev få börja på ett par tillhörande byxor. Riktigt sniggt! haha.

Tyget är ett rent helvete att arbeta i, det repar upp sig för minsta lilla. När jag skulle sy knapphålet så tyckte Inger att jag skulle sy det på maskin men eftersom att man på Yh Skräddare får lära sig att maskinsydda knapphål är lika med döden, så övertalade jag henne om att ett handsytt knapphål är finare. Dessutom tycker jag att det är roligare att sy dem för hand. Började med att sy runt knapphålets placering på maskin, sedan kastade jag kanterna och till sist så sydde jag knapphålet med iläggstråd. Blev nöjd med stygnen och bredden, men eftersom att tyget repade upp sig ända ner till maskinsömmen så stack det fram vitt mellanlägg mellan stygnen vilket jag tyckte var asfult men Inger sa att det inte gjorde någonting.

Resten utav dagen spenderade jag med att sätta nytt foder i ett leopardmönstrat cummerband och så sprättade jag bort dekorbanden på en 1700-tals amiraljacka som blivit utsliten och skulle slängas.

LIA dag 1

Och så var första dagen på LIA:n avklarad. Den gick galant! Började vid halv tio, kom dit och träffade Inger (hon som äger Karl Gerhards Ateljé där jag praktiserar) och den andra praktikanten, Sara från Kalmar. Hon har varit där en vecka och ska vara där hela denna vecka också. Kul med lite sällskap! Eftersom att jag aldrig har praktiserat tidigare så visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig och framför allt inte vad dem kunde tänkas förvänta sig utav mig. Trodde att jag skulle få någon form utav rundvandring, visst att stället är pyttelitet men ändå. Lite "Hej, såhär jobbar vi, här finns allt bla bla bla" men icke. Istället kastades jag rakt in i min första uppgift: att sprätta rent en 1700-tals rock. Inom skrädderiet sprättar man aldrig med sprättare utan med sax, fick låna en att sprätta med och oj, vad ont i händerna jag hade efteråt. Men vad gör det, lite slit måste det väl ändå vara för arbetet. När jag var klar med rocken fick jag ge mig i kast med att laga hål i tyllunderkjolar samt att sätta nya hängband i samtliga. Ingen ursvår uppgift direkt men det är väl sådant som man får lov att börja med kan jag tänka mig. Efter kjolarna fick jag stoffera (handsy för er som inte vet vad att stoffera betyder) fast foder i en guldmakromé-kavaj som Inger har sytt.

Pratade lite med Inger om vad jag kan få tänkas göra under mina tio veckor i ateljén, och eftersom att dem inriktar sig väldigt mycket på 1700-tal så bestämde vi att jag ska sy klart en klänning som min vän Hedvig började på när hon var där på praktik för två år sedan. Dessutom ska jag få sy en paljettkavaj, då dem behövde fler i mindre storlekar. Det ska bli kul!

Efter praktiken stack jag in till city och mötte upp Frida och Hedvig (!!!) för en fika. Det blev till att gå igenom vad som hänt i Uddevalla sen Hedvig flyttade därifrån och så massa snack om praktikplatserna såklart.

Och så var man hemma i storstan igen då.

Så var man hemma i stora staden igen då. En asgo men samtidigt lite konstig känsla. Trots att jag hela tiden har vetat om att jag skulle åka på LIA nu, så blev det ändå ett abrupt slut kändes det som. Att lämna den (numera) vanliga, invanda verkligheten i Uddevalla, och helt plötsligt befinna sig i en annan, ovan i Stockholm. Den känslan är skitskum. Men jag måste ändå säga att det är grymt gött att vara hemma! Har kramat på katt, sprungit upp och ner för trappen som jag sprungit upp och ner för i alla år, ätit god mat (som jag slapp laga!), suttit på kökspallen och pratat med m&p. Precis som vanligt.


Bild över torget, från imorse när jag vaknade.

Den GIGANTISKA 6-månaders packningen. Den tog upp nästan hela bilen.

Medens vi väntade på att Frida skulle komma så spatserade vi runt i stan, på torget och ner till Hasselbacken. Passade på att ta några sista bilder av fina fina Uddevalla. Kommer att sakna den stan! Det är tur att jag kommer tillbaka en tur i juni och sen i höst igen då såklart :)

Hittade dessutom min klasskompis/granne Louise stulna cykel...i ån! Såklart, varför skulle den INTE ligga där i...?

Imorgon ska jag köpa nya skor, ta en sväng till IKEA och hälsa på folket och fika/hälsa på hos morfar! På måndag börjar LIA:n!!! Galet!

hej. nej nej, jag är inte övertrött. jag har bara packat och städat hela kvällen.



Delar av den gigantiska 6-månaders packningen. Det är helt sinnessjukt! Jag är så jäkla glad över att jag har världens bästa föräldrar som kommer hit och hämtar mig och min megapackning. Nu ska jag sova, sista dagen i skolan imorgon på ett halvår. Kommer att kännas sorgligt. Usch, nej jag orkar inte tänka på det. God natt.

en solig, blåsig söndag vandrade jag genom stan, ut till havet.


Lite som livsförvirring kan man väl säga.



Jag är lite smått förvirrad för tillfället. Det är så mycket som händer just nu. I skolan är vi inne på slutspurten, en PT-övning och så avslutet på vattulinkavajen kvar. Orkar inte ens tänka på det. Har börjat packa inför hemvändningen på lördag också. Att försöka packa för ett halvår är inte lätt. Vad behöver man egentligen? Vilka saker kommer man att sakna? Vad kommer man att ta med sig men inte använda? Frustrerande och förvirrande. Min lägenhet är ett enda stort kaos, och on top of allt det här så är jag mitt inne i processen att söka sommarjobb också. Skriver CV och personliga brev.

Samtidigt så känner jag att jag inte vill lämna Uddevalla. Man har precis börjat vänja sig vid att detta är vardagen och så ska det förändras igen. Förvisso tillbaka till hur det var förut ungefär, men ändå. Det har ju precis börjat bli roligt här... Skittypiskt! Faan.

RSS 2.0